Cricket har funnits i över 80 år i Sverige men det är nu den börjar växa. Det finns därmed hopp för klubbarna att på egen hand sätta cricket på kartan i det svenska idrottslandskapet.
– Klubbarna måste inse sin riktiga potential, det finns ett sätt för dem att bli självförsörjande, säger Benn Harradine, sportchef för svenska cricketförbundet.

Nästan alla som utövar cricket i Sverige kommer från länder där cricket är en populär sport, likt fotboll och ishockey i Sverige. Dessutom är den begränsad till storstäder då den är tättbefolkad med personer som känner till sporten. Benn Harradine, sportchef för det svenska cricketförbundet, berättar att deras största utmaning är att få fler att börja spela cricket, i synnerhet de som aldrig har testat det förr.

– Cricket är väldigt ung i sin helhet inom svenskidrott så det finns en del att göra. Vi måste först ta några steg tillbaka, för svenskar är den som brännboll, säger han och tillägger:

– Det svenska idrottslandskapet är sugen på att testa något nytt, vårt mål är att få fler att testa cricket på både skolnivå och på vuxennivå.

Föreningarna måste jobba tillsammans och så måste vi få fler barn i RF:s statistik.

Benn Harradine

Funnits i över 100 år

Cricketen i Sverige har en betydligt längre historia än vad många tror, den sträcker sig ända vägen tillbaka till 1883 när Sveriges första cricketklubb grundades. Sakta men säkert började Sverige få flertal cricketklubbar såväl i huvudstaden som i Västsverige. I dag finns det över 70 föreningar i landet och majoriteten av dem tävlar i det svenska seriesystemet.

– Att cricket finns i Sverige i den mängd som den gör är en succé. Det är väldigt många som spelar och varje år tar vi ett steg framåt men vi behöver ha en struktur, vi måste hantera tillväxten, säger Benn Harradine och fortsätter:

– Det är ingen brist på passion här utan vi måste jobba tillsammans för att nå högre höjder. Vi måste kompromissa med oss själva och dra bäst nytta av de resurserna som är tillgängliga för oss.

Få fler barn i verksamheten

Benn Harradine är en före detta diskuskastare. De två senaste åren har han ständigt jobbat med att utveckla cricket i Sverige utifrån kraven som Riksidrottsförbundet, RF, och Internationella cricketförbundet, ICC, ställer. Det innebär att han skapar förutsättningar som klubbarna runt om i landet kan följa för att växa och prestera bättre. Dessutom jobbar han, tillsammans med flera andra i svenska cricketförbundet, med att skapa förutsättningar för föreningarna att få fler barn och kvinnor att börja spela cricket.

– ICC vill att vi utnyttjar deras medel för att få fler kvinnor att börja spela samt göra cricket mer tillgänglig för andra, säger han.

Bandy är väldigt stor i Sverige, om cricket inte kan bli lika stor eller större då gör vi något fel.

Benn Harradine

Han har även jobbat i Hammarby Friidrott och menar att det finns flera saker som cricket kan anamma för att lyckas på den stora fronten. Enligt honom måste klubbarna vända sig till barn och unga för att få bättre förutsättningar och på så sätt driva utvecklingen av cricket framåt. Vidare berättar han att i Hammarby finns det över 1000 barn registrerade vilket är attraktivt för kommunen.

– Pengar finns i kommunerna och i Sisu. Ju fler barn och damspelare vi har i verksamheten desto mer intresserade kommer de här aktörerna vara villiga att hjälpa till med bidrag. Det är här klubbarna har möjlighet att på egen hand stärka sin verksamhet, säger Benn Harradine och tillägger:

– Föreningarna måste jobba tillsammans för att bygga starka regioner, tillsammans kan man utnyttja resurserna bättre. Och så måste vi få fler barn i RF:s statistik.

Skolcricket är en lösning

Vidare berättar han att sport i Sverige och i Australien skiljer sig väldigt mycket. I Australien har de idrottstävlingar mellan skolorna där barn kommer i kontakt med de olika idrotterna medan i Sverige vänder man sig direkt till klubbarna.

– Som förbund har vi en grundtanke för klubbarna; den är att de ska ta cricket till skolorna för att engagera fler barn. Klubbarna måste inse sin riktiga potential, de kan förändra idrottslandskapet på egen hand och bli självförsörjande och oberoende av förbundet, säger Benn Harradine.

Dessutom menar han att man ska fokusera på att hålla det enkelt för barnen. Med det sagt, man ska få barnen att slå bollen, springa och se till att de har roligt när de spelar cricket berättar han. 

– Ju mer vi vänder oss till skolorna desto fler kommer bli intresserade av cricket. Om vi lyckas hitta ett system som barn kan följa för att spela för landslaget, då kan jag säga att vi har lyckats. Alla måste veta hur man tar fram spelare som kan spela för landslaget, oavsett nivå, säger han.

Vilka utmaningar står ni inför i dagsläget?

– Det är att få folk att inse hur systemet fungerar, vem gör vad och hur vi kan hjälpa varandra utan att fråga om hjälp från förbundet hela tiden. Det kräver inte bara ekonomisk investering utan även ideell kraft. Bandy använde sig av ideell kraft för att växa. De insåg snabbt att förbundets jobb är att implementera strukturer som klubbarna kan bruka för att generera egna inkomster, säger Benn Harradine.

Som förbund har vi en grundtanke för klubbarna: ta cricket till skolorna.

Benn Harradine

Ideell kraft är en nyckel

Vidare berättar han om hur cricketklubbar kan utnyttja Midnattsloppet, som arrangeras av Hammarby Friidrott, och Göteborgsvarvet, som arrangeras av Göteborgs Friidrottsförbund, för att växa. I Midnattsloppet är det över 40 000 som deltar och varje medlem i klubben jobbar gratis för att generera inkomster till föreningen.

– Ju mer inkomster klubben får desto mer kan man återinvestera i klubben och förbättra förutsättningar. När jag jobbade där kunde vi hantera våra utgifter på egen hand, vi behövde inte vända oss till någon för att be om hjälp, säger Benn Harradine.

Den ideella kraften menar han är ovärderligt. I Sverige finns det över 70 klubbar, inom dessa finns det föräldrar och barn som kan hjälpa till. Han berättar att cricketklubbar måste inse hur viktig ideell rörelse är och hur samarbetet mellan klubbarna kan lyfta svensk cricket.

– De kan ha en inflytelse på varandra och då kan vi som förbund jobba mer med infrastruktur och hur vi kan växa ännu mer. Vi skulle ha tillräckligt med cricketplaner och alla kommer spela nog med cricket, de behöver inte åka i väg, säger Benn Harradine och avslutar:

– Bandy är väldigt stor i Sverige, om cricket inte kan bli lika stor eller större då gör vi något fel.

Foto: Privat.