Det vore inte fel att jämföra VAR med dagens målvakter, allt som de gör bra hamnar i skymundan av enstaka, kontroversiella misstag. Även om teknologin är ny har den funnits och experimenterats i över tio år innan den blev officiell i de europeiska toppligorna.

Sedan 2018 har diskussionerna blossat om VAR:s vara eller icke-vara. Under de senaste tre åren har två olika åsiktsgrupper vuxit fram, den ena som vill ha VAR kvar och den andra som ifrågasätter användandet av VAR. 

I vilket fall som helst har de bägge sidorna rätt. Huvudorsaken till att VAR introducerades i fotboll var för att ge domarna möjlighet att korrigera sina beslut. I en era före VAR fanns det incidenter som Guds Hand, Lampards (bortdömda)mål mot Tyskland i VM-åttondelsfinalen och målet som tog Frankrike till VM i Sydafrika. Den sistnämnda resulterade i kaos och dödshot mot den svenske domaren Martin Hansson.

Men användandet av VAR har lämnat flera supportrar och experter kluvna. Varje gång skärmen på arenan visar VAR Decision – Under review kliar sig folk i huvudet. Förvisso har det blivit bättre med tiden men det är mycket kvar innan alla involverade kan lita på systemet till fullo.

Fotbollen kanske behöver kolla runtomkring sig för att hitta inspiration och sätt som inger förtroende till VAR. Och man behöver inte vandra länge, för lösningen är där och försöker göra sig uppmärksam. Man kan analysera hur cricket – världens näst största och näst mest tittade sport – använder sig av sin motsvarighet till VAR. Det uppstår sällan kontroversiella moment samtidigt som spelarna och supportrarna har en stark tillit till systemet.

Systemet med en ”tredje domare” i cricket presenterades i början av 2000-talet och senare kom också ett nytt system, Decision review system. Men det som är av intresse för fotbollen är hur de har byggt förtroende bland alla involverade. Varje gång ett beslut granskas av ”den tredje domaren” är konversationen tillgänglig för alla som tittar på matchen: spelare, ledare, publik, domare på plan och även de som tittar på matchen, hemifrån.

Tänk om konversationen var öppen, tänk om alla kunde höra hur diskussionerna går till mellan VAR och domare på plan. Tänk om det fanns en viss transparens. Tänk bara hur mycket det skulle underlätta för domarna, VAR och dess bild inom fotbollen. Tänk bara om…men vi är inte där än och vi vet inte hur långt tid det kan ta innan VAR uppnår den status. Men FIFA och IFAB behöver fundera över hur man kan öka transparensen och förtroendet.