Snart kan de assisterande domarna vara ett minne blott. Fifa testar en ny metod som kan bli aktuell så tidigt som till fotbolls-VM i Qatar nästa år.
– Nackdelen är att man tar bort det mänskliga, säger Mehmet Culum, domaransvarig på Skåne fotbollsförbund och klassificerad Fifa-domare.

Under det pågående arabiska mästerskapet testar Fifa ett nytt system som ska hjälpa assisterande domare att fatta ett snabbare beslut när det gäller offside. Systemet är uppbyggt på det sättet att man har satt upp ett antal kameror som enbart följer offside. Information som samlas in skickas därefter till VAR-rummet som i sin tur meddelar den assisterande domaren huruvida denne ska ta upp flaggan eller inte.

– Som sagt, alla hjälpmedel som man kan få för att det ska bli så rättvist om möjligt är bara bra för oss domare. Jag tycker att med VAR får man mer rätt med offside i dag, säger Mehmet Culum.

Om det nya systemet överträffar Fifas förväntningar kan det med stor sannolikhet implementeras i nästa års VM som spelas i Qatar.

Vill snabba på beslutsfattandet

Orsaken till att man testar den här metoden är att dagens system för att granska mål för eventuell offside tar alldeles för lång tid. Även under spelets gång ser man att de assisterande domarna väntar med att lyfta flaggan i situationer som är solklara. Fifas domarchef Pierluigi Collina säger till Fifa att syftet är att man vill påskynda dömningen.

Det finns flera fördelar med att testa det nya systemet, inte minst att det hjälper domarna. Men Mehmet Culum säger att det även finns också en annan aspekt som är värd att ta upp: tiden.

– Tiden är fortfarande där, man kommer inte ifrån det. För domare som ska kolla på situationen måste ta ett par sekunder innan man fattar ett beslut. Man kan förebygga vilket är bra, men de som granskar måste vara 100 procent säkra, säger han.

Nyttigt med riskabelt

Fifas ambition är att göra offsidebedömningar lika effektiva och snabba som de var innan VAR introducerades. Men det handlar om offside som är objektiva, alltså när en spelare springer mot bollen och befinner sig tydligt närmare mål än både bollen och motspelaren. Det som man däremot inte har svar på är hur man ska göra när en anfallare medverkar i spelet eller stör en motspelare samtidigt som den befinner sig i en offsideposition.

– Det är som sagt ett jättebra hjälpmedel men ibland kommer man i sådana situationer när man vet att det är solklara offside där målvakt rusar ut och anfallaren springer mot bollen. Om offside är tydlig ska man inte vänta utan dra flaggan, säger Mehmet Culum och fortsätter:

– Enligt det nya systemet ska man vänta tills man får det bekräftat i örat även om man vet att det är offside. Ibland måste man dra flaggan för att undvika kollisionen, vi som domare måste ha skaderisken också med i bilden, säger han.

Osäker framtid för assisterande domare

För ett par år sedan pratades det om att man med VAR ville ersätta de assisterande domarna och göra dömningen mer beroende av teknologin. Men det förslaget kom inte längre än så. Mehmet Culum anser att det inte går att ersätta människor med teknologi.

– Som assisterande domare bidrar man med mycket hjälp. Det man inte tänker på i dag är att de assisterande täcker upp väldigt mycket för huvuddomaren, säger han.

Det kan handla om allt ifrån spelet bakom rygg och kommunikation med spelarna till att peppa varandra för att orka de sista minuterna.

– Det är så skönt att man kan bekräfta varandra och pusha varandra till att vara påkopplad. Men med det nya semi-automatiserade offside-systemet tror jag att domare känner sig mer ensamma ute på planen, säger han och tillägger:

– Vi ser oss som ett lag och jag tror att huvuddomaren tycker om när vi är tre eller fyra som dömer en match, det blir en bra lagkänsla.

Foto: UEFA och Pixabay.