2022 kommer bli ett historiskt år för svensk cricket, det är första året som damerna kommer ha ett seriespel. Men vägen dit har varit full med utmaningar.

Som nämnt tidigare kommer 2022 vara ett historiskt år på många sätt. Förutom att man kommer tävla i seriespelet, kommer Gunjan också delta i en tävling i Dubai, FairBreak Invitational. I denna turnering kommer också flera stjärnspelare från världen runt delta, såsom Harmanpreet Kaur, Sophie Devine, Marizanne Kapp och många fler.

– Det är som en dröm för mig, jag trodde aldrig att jag skulle bli uttagen men ett stort tack till min klubb som investerade i mig. Jag ser mest framemot att lära mig hur de formar ett lag, bortsett från sina personliga mål, säger hon och fortsätter:

– Mitt mål är också att få fler spelare från Sverige att få vara en del av ett sådant upplägg i framtiden. Jag hoppas verkligen att jag kan ta saker därifrån och implementera det inom svensk cricket för att få den att växa.

Starkt stöd från klubben

Cricket är inget nytt för Gunjan eftersom hon har spelat den i Indien. Det var först i Sverige som hon fick känna på att spela den med en ”riktig” cricketboll, alltså läderbollen men det var ingen dans på rosorna från början.

– Det fanns inget cricketlag när jag började spela 2016. Min klubb ville starta ett damlag men jag var den enda som var där på träningstillfället och det var sjukt, säger Gunjan Shukla.

Det var ett oförglömligt år för damcricket, från den dagen har vi inte tittat bakåt.

Gunjan shukla

Men det stoppade inte henne från att göra det som ligger närmast hennes hjärta, nämligen att spela. Hon gjorde ett bra intryck på tränarna som var närvarande och blev, efter treveckorsträning, uttagen till herrlaget som spelade i division 1 vid den tiden. Hon spenderade tre säsonger i laget innan Djurgården startade ett damlag. Under den tiden hann Gunjan både bli kapten och utsedd till bästa kastare i division 1.

– Klubben visade mycket tillit i mig som spelare, de såg till att jag växte som spelare innan de gav mig ledarrollen, även om jag var rädd för cricketbollen i början, säger hon och fortsätter:

– Jag fick mycket stöd från mina spelare, de ifrågasatte aldrig mina beslut såsom varför någon får kasta mer än någon annan, de var behjälpliga hela tiden. Det var också lätt för mig att diskutera med dem om jag var osäker eller inte visste hur jag ska gå vidare.

Slog Norge och Finland

Samtidigt som Gunjan styrde och ställde i division 1 i tre år jobbade hon vid sidan av cricket med att starta ett damlag tillsammans med sin klubb Djurgården. Efter tre år av hårt jobb lyckades de göra det. 2018 spelade de sin första match mot Göteborg i Skarpnäck. Sedan dess har kurvan för damcricket i Sverige pekat uppåt.

– Jag tror att det är Djurgården och Göteborg som har tagit initiativ för att förbättra damcricket. Nu har vi också Malmö, som har en väldigt brant utvecklingskurva, säger Gunjan Shukla.

Samma år tog Gunjan också kontakt med Norge och Finland för att spela några träningsmatcher som landslag. Det var också Sveriges första matcher som landslag och vinsten mot Norge var ett stort steg i utvecklingen av damcricket i Sverige.

Gunjan var utsedd till lagkapten av det svenska landslaget när de mötte Norge i trematchsserie i somras.

”Fått fler tjejer att börja spela”

Vidare berättar hon att de deltog i nordiska mästerskapet som ägde rum 2019. Gunjan och hennes lagkamrater gjorde sitt yttersta på mästerskapet vilket gav frukt; de la beslag på det nordiska mästerskapet.

– Från den dagen har vi inte tittat bakåt, det var ett oförglömligt år för damcricket. Nu är det ingen som säger att vi inte behöver ett damlag. Vi har uppnått vårt mål med att få fler tjejer att spela cricket, nu ser vi bara framemot att ha fler lag som startar damverksamheter, säger Gunjan Shukla.

Ligaspel i år

Damcricket har nu existerat i tre år i Sverige men antalet matcher som damerna spelar är bara en bråkdel av vad herrarna spelar. Under 2021 spelade damerna endast fyra turneringar, varav två inomhus när säsongen var över.

Efter flera mothugg presenterade hon förslaget om seriespel för sportchef för det svenska cricketförbundet, som gick med på det. Hon berättar att även om lagen inte har tillräckligt med spelare kan man låna spelare från varandra. På det här sättet kan man ge fler tjejer chans och mer speltid för att utvecklas.

På grund av pandemin fick man lägga idén om ligaspelet på is och senare på grund av budgeten som de inte fick ihop. Men i år kommer damerna spela seriespelet. Hittills är det tio lag som har anmält sig som kommer delas upp i nord- och sydregionen samt de två bästa lagen från respektive region kommer göra upp om SM-slutspelet.

– Nu har vi flera lag och klubbar som stöttar damcricket, säger hon.

Klubbarna har ett stort ansvar

Nu när cricket är på uppgång, såväl herr som dam, menar Gunjan att klubbarna behöver ta mer ansvar för att lyckas på den stora fronten, främst när det gäller damcricket.

– Jag ser inga kvinnliga spelare som spelar med herrarna eller ungdomarna i andra klubbar. Jag tog upp det här med svenska cricketförbundet, att om man vill höja sitt spel så behöver man spela med ungdoms- eller herrlagen, det är en helt annan nivå, säger hon och avslutar:

– Just nu är det få lag som har damverksamheter men vi måste ändra mentaliteten. Man måste börja tänka att det är vårt lag, hur kan vi hjälpa dem att utvecklas och marknadsföra damcricket.

Foto: Privat