Ett cricketlag från Umeå vann en turnering, de står uppställda med sin pokal på planen och ler mot kameran. De är 11 spelare.

Trots extrema vintrar och långa resor till matcherna i Stockholm, kröntes Umeå cricketklubb nyligen som mästare. Detta trots att de tappade halva laget innan säsongen började.
– Vår plan var enkel; vi kommer att kämpa till sista matchen och se var vi står i slutet av säsongen, säger Sohail Adnan, lagkapten i Umeå CC.

I hjärtat av norra Sverige, inbäddat mellan Umeälven och de livliga gatorna i Umeå, finns en klubb som vaknar till liv med vårens viskningar varje maj. När sommarens varma smekningar gradvis ger vika för höstens svala, skarpa beröring tar staden på sig en ny karaktär när kalendern vänder till september.

Klockan 10 på morgonen tränger solens strålar genom molnen ovanför och kastar en varm glöd över den gröna planen. I Umeå är en framgångssaga på väg att vecklas ut. Nyligen kröntes Umeå cricketklubb som mästare i det långa formatet genom att besegra Märsta i finalen.

– Det handlar enbart om mental styrka, säger Pardeep Singh, klubbens ordförande.

Deras kapten och stjärnspelare Sohail Adnan fyller på.

– Alla arbetar heltid så det är inte lätt.

Pendlar åtta timmar

Men låt oss backa bandet till 2012 för att förstå historien bakom den längst pendlande klubben i svensk cricket. 2012 är året då klubben grundades men det tog tre år för dem att börja tävla. Men när de väl började tävla, gick det inte att stoppa dem. Redan första året korades de till mästare men det var ingen lätt väg för dem.

– Det fanns några spelare som tidigare spelat tape ball cricket men som snabbt övergick till att spela med läderbollen. Det var tufft i början, men vi hade ett bra lag”, berättar Pardeep Singh.

Pardeep Singh är ordförande i klubben och jobbar ständigt med att arrangera aktiviteter för att locka nya spelare till klubben..

I dag finns det andra utmaningar för klubben. De måste pendla till Stockholm för ligamatcher, vilket är resa på 650 kilometer, enkelväg, och det tar dem ungefär åtta timmar att resa.

– Förr hade vi 30 spelande medlemmar, men i år är vi bara 17 spelare. Det är en utmaning att hitta spelare så långt norrut. Mestadels har vi studenter som kommer hit för sina master- eller doktorand och lämnar efter två eller tre år. Den andra utmaningen är vädret; vi får inte tillräckligt med tid för utomhusträning. Vi börjar våra inomhus träningar i november, men börjar inte spela utomhus i maj, säger han.

Enorm bredd i klubben

Umeås vintrar kännetecknas av extrem kyla – temperaturer som faller under -15 grader – snöiga landskap och begränsade dagsljus, så lite som några timmar i december. Men trots att de inte kan träna utomhus lika mycket som sina konkurrenter, anpassar de sin träning för att uppnå resultat.

– Vi fokuserar mycket på den psykiska delen. Vi har insett under åren att disciplin och kultur är det viktigaste för oss. Vi utesluter ingen, det är en sak vi har fört vidare sedan vi grundade klubben; alla ska vara delaktiga”, säger Pardeep Singh och fortsätter:

– Och vår klubb är mångkulturell. Vi har spelare från Sri Lanka, Bangladesh, Indien och Pakistan. Vi har också haft några britter och australiensare.

Sohail Adnan fyller på:

– När jag kom 2016 brukade vi träna på en fotbollsplan, vi hade ingen plan.

Hemmafördel hjälpte Umeå

Inför den här säsongen stod de inför en rejäl utmaning. Hälften av laget hade flyttat till Stockholm och några lämnade Sverige för livet i Storbritannien. Och att spelare kommer och går är något som Singh och Adnan är väl medvetna om.

Därför fick Sohail Adnan ansvaret att leda laget då han är en av de mest erfarna spelare i laget. Han är både slagman och kan kasta men det var i hans roll som slagman som han presterade allra bäst. Han gjorde 431 poäng på fem matcher, med ett snitt på 86. Men att bli mästare var inget de tänkte på när säsongen började.

– Helt ärligt, nej. Vi hade sju nya spelare den här gången, inklusive en ny kapten. Dessutom har de flesta hade aldrig spelat cricket i Sverige. Den största utmaningen för mig var att hitta rätt kombination, säger han.

En man i blå t-tröja och blåa byxor tittar in mot kameran med ett leende. Han håller i en pokal som han har vunnit.
Sohail Adnan hade en fenomenal säsong där han gjorde över 400 poäng.

Till slut hittade de rätt kombination, och uppgiften att kvalificera sig för finalen blev enklare då deras alla matcher i det långa formatet spelades i Umeå. Detta som en följd av att de hade alla sina matcher i T20 i Stockholm. Förbundet kompenserade med andra ord.

– Det var en fördel att spela hemma, berättar Sohail Adnan.

Rekryterar unga i stället

I finalen mot Märsta vann Umeå slantsinglingen och beslutade att vara innelag först. Märsta lyckades bränna samtliga Umeå-spelare för 185 poäng, men för att vinna var de tvungna att göra 186 poäng men misslyckades. De blev utbrända för 103 poäng.

– Vi vet att kasta är vår styrka, vår plan var enkel; vi kommer att kämpa till sista matchen och se var vi står i slutet av säsongen, säger Sohail Adnan om strategin innan säsongen började.

Till sist stod de som mästare. Och som Pardeep Singh, klubbens ordförande, påpekade tidigare, det är en utmaning att hitta spelare i norra Sverige. Därför arrangerar de aktiviteter på olika skolor runtom i Umeå varannan till var tredje månad.

– Jag är glad att kunna säga att nu har vi 15–16 barn, varav 4 eller 5 är mellan 12 och 16 år. Vår förhoppning är att vi ska jobba hårt på de barnen vi har och hoppas några av dem spelar i ligan nästa säsong, säger Pardeep Singh.

Foto: Privat