Hur ofta har man inte sett målvakter krama bollen i slutskedet av matcherna eller studsa mot spelplanen för att slösa tid. Men aldrig har man sett en domare blåsa frispark mot målvakten för att hålla i bollen alldeles för länge. 

Är det inte orättvist av målvakten att slösa bort speltiden? Eller ska domaren vara tuff och blåsa frispark? Hur eller hur, att hålla i bollen i mer än sex sekunder anses vara ett regelbrott, enligt fotbollens regelbok. Påföljden ska bli indirekt frispark men det känns som att den här regeln total ignoreras av alla domare på den här planeten. Vare sig det är Michael Oliver, Andreas Ekberg eller Björn Kuipers. Ingen av dem blåser frispark emot målvakten.

I en match mellan Chelsea och Southampton 2019 höll Southamptons målvakt bollen i 36(!) sekunder. Jonathan Moss valde att blunda för det och lät spelet fortsätta. Detta är ett av flera exempel där målvakter utnyttjar regeln till sin fördel utan att bestraffas. 

Men å andra sidan kan man också förstå hur domarna tänker, de vill inte ha många avbrott i spelet, särskilt inte den nivån de dömer. De prioriterar vilka situationer de ska lägga energi på och vilka som de kan komma undan utan att det blir kostsamt. 

Situationer som dessa kan de lösa genom verbala varningar och väldigt ofta gör de det. Problemet blir när målvakter sätter det i system i matcher där viktiga poäng står på spel eller vill slösa bort tiden. 

Men frågan måste ställas, är sex sekunder för lite? Ska man ta bort tidsbegränsningen helt? Eller ska man öka tiden till 10–15 sekunder? I vilket fall som helst, något måste göras, likt efter EM 1992. Genomsnittiden för hur länge målvakter håller i bollen är runt 10–15 sekunder. Därför låter det sistnämnda förslaget mer rimligt utifrån hur länge professionella målvakter håller i bollen.