Intresset för svenska spelare i utländska cricketligor växer. De senaste att spela utomlands är Azam Khalil och Saad Nawaz från Alby Zalmi. Och det öser in lärdomar från att ha spelat utomlands, i alla fall om man ska tro Saad Nawaz.  
– Jag lärde mig spela bollen och det är det som avgör när man spelar på högre nivå.

Gunjan Shukla, Saad Nawaz och Azam Khalil. Dessa tre namn har en gemensam faktor och det är att de har spelat i internationella cricketligor. Som bekant har Gunjan Shukla deltagit i Fairbreak International sedan förra året. I år var det tur för Azam Khalil och Saad Nawaz att testa sina vingar utomlands – i en T10-turnering i Prag.

–  Det var extremrolig erfarenhet, nivån var väldigt bra för det fanns spelare som lätt kastade över 130 km/h. Jag fick lära sig mycket och inse hur mycket bättre jag kan bli, säger Saad Nawaz.

Blev handplockade

Det var lagkaptenen för Prag-laget själv som handplockade Khalil och Nawaz. Men prestationerna i ECS T10-turneringen var inte enbart det som vägde in.

– Han valde lagspelare och fokuserade på lagsammanhållningen. Vi kom överens väldigt bra även om vi var ett nytt lag, säger Saad Nawaz och fortsätter:

– Alla fick sina roller och för mig var det lugnt även om jag gav bort min wicket när jag spelade aggressiv, för kaptenen uppskattade att vi spelade osjälviskt.

”Lärde mig att spela bollen”

Saad Nawaz har spelat cricket i över tio år och berättar att Prag-turneringen var givande på många olika sätt, inte minst i hur den hjälpte honom att utveckla sitt spel.

– Ibland är det bra att spela mot grabbar som man inte känner för då fokuserar man på bollen. I Stockholm känner jag till alla, deras svagheter och variationer men där lärde jag mig att bara spela bollen. Och det är det som avgör när man spelar på högre nivå, berättar han.

– Och sen för min del är det alltid kul att spela framför kameran, vara lugn och göra det som jag är bra på.

Även om han inte har spelat så många matcher i T10 känner han att han har blivit bättre på att hantera olika matchsituationer och knäckt koden.

– Det är ett väldigt enkelt format, du ska spela i en och samma växel.

Foto: Privat