Från vänster: Deepa Joshi, Maheen Malik, Nida Nausherwan, Anzee Hassanali, Tzouliletta Zilfidou, Jasna Anicic, Kathryn Badarin och Areeba Khan.

Två cricketklubbar, Djurgården och Alby Zalmi, åkte som ett lag på en cricketturnering som ägde rum i Malaga för några veckor sedan. Det visade sig vara de perfekta förberedelserna inför cricketsäsongen som drog igång förra vecka.
– Den här turneringen öppnade en dörr för oss för framtida samarbeten mellan olika klubbar, säger Anzee Hassanali som spelar i Djurgården till vardags.

En av spelarna i Alby Zalmi föreslog idén om cricketturneringen till Djurgården om att anmäla ett lag till cricketfestivalen. I och med att de var få valde man att anmäla ett lag bestående av spelarna från bägge klubbarna. Inom loppet av ett par veckor satt man på flyget ner till Spanien för att tävla.

Turneringen spelades över två dagar där lagen bestod av sju spelare och fick spela fem overs var. Syftet med att Sverige deltog i tävlingen var att engagera och lära sig med fler kvinnliga cricketspelare från hela världen, vilket de lyckades med. Det var mer än hundra spelare som hade anmält sig, och de flesta var från Europa, men det var några som hade rest över Atlanten för att delta.

Anzee Hassanali anser att man kan utveckla svensk cricket genom att ha samarbete emellan klubbarna från olika länder.

– Det var en stor möjlighet att träffa nya spelare och alla var där för att dela med sig sina erfarenheter och vägleda varandra. Alla våra spelare hade olika färdigheter, för vissa var det en ny upplevelse att spela utomhus, säger Anzee Hassanali.

Oerhört lärorik upplevelse

Det visade sig vara en stor plattform för Alby Zalmi och Djurgården eftersom det fanns oerhörda möjligheter att förbättras som spelare och som individ.

– Varje sekund lärde man sig något nytt, i synnerhet laganda, det är vad cricket handlar om, det har antänt en passion i oss, säger Nida Nausherwan.

Anzee Hassanali fyller på.

– Med hjälp av den här tävlingen kunde vi sätta Sverige på kartan. Det var också en plattform för att bilda nätverk och samarbeta med olika länder och lag. Denna plattform öppnade en dörr för oss för framtida samarbeten mellan olika klubbar, säger hon.

Nida Nausherwan berättar att de lärde sig något nytt i Spanien hela tiden.

Vill vinna SM

De senaste åren har damerna enbart spelat en handfull turneringar som bara varar en helg. Men i år har saker och ting förändrats. Säsongen 2022 kommer att bestå av seriematcher där lag tävlar om att spela i SM-final. Anzee och Nida är spända inför säsongen och tror att de har ett lag som kan tävla och vinna turneringen.

Samtidigt som seriespelet är ett steg i rätt riktning öppnar båda två om att man behöver mer matcher för att utvecklas på sikt.

– Matchsituationer skiljer sig från träning, på träningarna lär vi oss hur vi ska slå men på matcher lär vi oss var vi ska slå bollen. Sedan behöver vi mer samarbete länderna emellan då spel fönster i Sverige är litet men i Spanien och Italien är den större, säger Anzee Hassanali.

Nida Nausherwan avslutar:

– Tävlingar får en att utvecklas, ju mer matcher vi spelar desto mer utvecklas vi.

FOTO: Privat