På fyra år har Indiska cricket club tagit sig hela vägen från division 1 till Allsvenskan. Dipanjan Dey, en av lagets bästa spelare förra säsongen tillika lagkapten, berättar att nyckeln har varit att få laget att må bra.
– Vi är som en familj, berättar han.

Det är inte alls för länge sedan som Dipanjan bodde i Indien och några år dessförinnan blev han tvungen att göra ett val: att välja mellan studier och cricket. Valet föll till slut på studier men han slutade aldrig spela cricket.

– Som du känner till, det är mycket konkurrens när det gäller cricket och studier. Men när jag flyttade till Sverige trodde jag verkligen att min cricketkarriär var över, säger han.

Men så blev det inte. Efter att ha rest över 8000 kilometer fann han kärleken på nytt och började spela med Indiska som precis hade grundats. Klubben blev därmed hans nya familj då han kunde relatera till flera av klubbens spelare som bodde långt ifrån sina familjer.

– Vi träffas för att lära känna varandra och komma närmare som grupp, klubben är en typ av familj, en familj som är borta från sin familj, berättar han.

Stora utmaningar väntar Indiska

Dipanjan och Indiska spelade sin första tävlingsmatch 2018 och bestämde redan då att de ska spela i Allsvenskan. Efter fyra års hård kamp lyckades man förra året nå sitt mål när man säkrade avancemang från Superettan. Men uppflyttningen innebär också nya utmaningar för dem som klubb.

– Det är en stor skillnad på att spela i Superettan och Allsvenskan. Vi har sett en trend bland alla klubbar som blir uppflyttade, många åker ner till Superettan direkt för att de inte kan anpassa sitt spel efter motståndet, säger han.

En stor nyckel till deras framgång har varit att de kommer bra överens i laget och förstår att vinst och förlust är en del av spelet.

– Laget var på bra humör förra säsongen, även efter förluster. Vi diskuterade vad som gick snett och pratade med spelarna som inte presterade, berättar han och fortsätter:

– Man måste förstå att många av spelarna bor långt ifrån sina familjer, de är inte alltid i rätt sinnestillstånd. En stor del av vårt jobb har varit att se till att de mår bra mentalt.

Fenomenal säsong för Dipanjan

En annan stor bidragande orsak till framgången förra året var Dipanjan Dey som gjorde mer än 500 runs. Till skillnad från säsongen innan var det en markant förbättring för Dipanjans del.

– Jag analyserade vad jag gjorde fel och fann att jag måste bli mer lugn och tålmodig. Man kan säga att det är en liten förändring i tankesättet, berättar han.

Som en följd av hans briljanta resultat blev han också uttagen till det svenska landslaget som spelade träningsmatcher mot Danmark och Finland. Att bli uttagen var en stor bedrift för Dipanjan men det var ännu mäktigare att han skulle dela omklädningsrummet med Jonty Rhodes.

– Det var en dröm att åka tillsammans med Jonty, han jobbar oerhört hårt för att utveckla svensk cricket, säger han och fortsätter:

– Man kan alltid slå honom en signal om man behöver hjälp med att förbättra sina färdigheter. Han är väldigt hjälpsam.

Förberett sig i England

I skrivande stund befinner sig Dipanjan i England där han både förbereder sig inför den kommande säsongen och jobbar på sin PhD. Dipanjan berättar att varje klubb där har flera tränare, något som flera klubbar i Sverige saknar, som ger dig matchsituationer som du ska spela efter.

– Vi får flera tips från tränarna om hur vi spelar olika bollar och situationer men även hur aggressiva vi ska vara, säger han.

Även hemma i Sverige har förberedelserna för hans klubb gått bra. Fokuset har varit att förbättra kondition för att orka med de långa matcherna och inte ge gratis poäng till motståndarlaget då det kan bli kostsamt i den högsta serien. I samma veva berättar han också att de är fastbeslutna över vad de vill uppnå den här säsongen.

– Vårt främsta mål är att stanna kvar i Allsvenskan, säger Dipanjan Dey.

Foto: Privat