För Englands del har det handlat om att vinna eller försvinna redan från fjärde gruppspelsmatchen. Lagkaptenen Heather Knight berättar att det är den bästa förberedelsen inför semifinalen. Å andra sidan är Sydafrika ute efter sin första VM-final.

Det var ingen optimal start för de regerande världsmästarna England när man förlorade sina tre raka matcher och var nära på att åka ut i gruppspelet. Men sedan förlusten mot Sydafrika har man vänt på steken och kommer med fyra raka vinster i bagaget. Heather Knight säger att hon är imponerad av sitt lags prestation.

– Vi har bokstavligt talat gått in med vinna eller försvinna mentaliteten så vi känner oss redo för utmaningen. Vi har vetat att om vi gör ett misstag, är vi ute. Och det är den perfekta förberedelsen inför semifinal i ett VM, säger hon och tillägger:

– Jag tycker att vi har visat en fighting karaktär och hoppas att vi fortsätter bygga på vårt momentum från de fyra senaste matcherna.

Lite att jobba på

Det är inte frid och fröjd i det engelska lägret även om man har fyra raka vinster. Batting är en del av det engelska spelet som inte har stämt hittills. Spelarna har bidragit med poäng (runs) men det har sällan kommit som kollektiv. Knight erkänner att de behöver lösa den här situationen inför mötet med Sydafrika.

– Jag tror vi har haft olika matchvinnare i olika matcher men jag tror inte vi har haft en lika bra laginsats hittills. Och vilken perfekt tajming att ändra på det nu, säger Heather Knight.

Chansen att bli historisk

Medan Knight har erfarenhet av att leda laget i slutspelsmatcher är hennes motsvarighet, Sune Luus, kapten för det sydafrikanska laget, väldigt ny. Med kort varsel blev hon tvungen att ta över ledarskapet efter att deras ordinarie kapten, Dane van Niekerk skadade sig innan turneringen. Men Luus är taggad inför utmaningen som väntar henne.

– Vi har ett utmärkt tillfälle att göra Sydafrika stolt och skriva oss i historieböckerna. Jag tror det är det största som kan hända mig som kapten, säger hon och fortsätter:

– Det är en stor ära, jag hade aldrig tänkt på att leda mitt land i en VM-semifinal, framför allt inte nu när min karriär är så ung. Vi har nu chansen att förändra många liv hemma, både för oss som spelare men även för andra. Men jag är nervös om jag ska vara helt ärlig.

Den här semifinalen är en repris på semifinalen från 2017:s upplaga där England stod som vinnare i en dramatisk match i Bristol. Vinnaren i den här matchen kommer möta Australien på söndag.

Foto: ICC