Pakistan registrerade sin första vinst i VM-sammanhang sedan 2009 när man besegrade Västindien. Och de regerande världsmästarna har mer eller mindre säkrat ett avancemang till slutspel trots tre raka förluster i sina tre inledande tre matcher. Här är cricketrubriker från VM:ets tredje veckan.

Pakistan vann första gången på 13 år

2009 är året då Pakistan sist vann en match i VM i det långa formatet. 13 år senare stod man som vinnare igen efter att ha besegrat Västindien i en match som blev förkortad till 20 overs efter att ett oväder slog till. Bisma Mahroof, den enda spelaren i truppen som var med när Pakistan vann 2009, var glad att de bröt sin svit på 17 raka förluster.

– Vi ville verkligen vinna, vi har presterat bra men vi har gjort misstag i nyckel ögonblick vilket har kostat oss matcher. Inför matchen pratade vi inom gruppen om hur viktig den här matchen och vinsten är, säger hon.

England i princip vidare

England är en vinst ifrån en semifinal.

Efter förluster mot Australien, Västindien och Sydafrika såg det ut som att Englands VM-äventyr skulle bli ett misslyckande, men icke. Man samlade ihop sig och besegrade Indien i en måstematch; och vilken insats det var. De begränsade Indien till 134 poäng och gav sig själv en möjlighet att göra en comeback.

Man fick visserligen en dålig start men lagkaptenen Heather Knight och Natalie Sciver såg till att de slutade på rätt sida av mållinjen den här gången.

– Jag saknar ord, vi är väldigt glada över den här vinsten. Att komma tillbaka från tre mindre bra matcher och vinna i dag, vi är oerhört glada, säger Charlotte Dean, som också blev utsedd till matchens spelare.

Även Heather Knight var nöjd med lagets insats.

– Vinsten är en lättnad om jag ska vara ärlig. Det var lite nervigt på slutet men det var viktigt att passera mållinjen. Vi visade en grym mentalitet och var aggressiva rätt igenom matchen, det verkar som att cricketgudarna är på vår sida, säger hon.

Efter vinsten mot Indien skickade man också ut värdnationen Nya Zeeland ur turneringen och besegrade under torsdagen Pakistan. Nu återstår bara Bangladesh i deras väg till en eventuell semifinal, en match som de ska vinna då de är det bättre laget på papper.

Det blir därmed en kamp om den sista platsen mellan Indien och Västindien där det förstnämnda är piskade till att vinna mot Sydafrika som redan är semifinalklara.

Australiensisk dominans fortsätter

Meg Lanning stod för en makalös insats mot Sydafrika.

Förhandsfavoriterna fortsätter skörda framgång i det pågående mästerskapet och krossar allt motstånd som de stöter på. I sin senaste match mot Sydafrika visade lagkaptenen, Meg Lanning, ett mästerverk över vilken klass laget har och hur motstridiga de är som lag.

Sydafrika lyckades göra 271 poäng på sina 50 overs men Meg Lanning var på ett spelhumör som heter duga. Hon stod för hälften av alla poäng Australien gjorde och visade varför hennes lag är favoriter till att lyfta VM-bucklan för en sjunde gång.

– Det kändes skönt att kunna bidra något till laget. Vi har pratat om att vår toppfyra måste spela hela innings och stå för de matchvinnande insatser så det var viktigt, säger hon.

FOTO: ICC Business Corporation FZ LLC 2020