Khyber och hans lagkamrater har inget som de kan kalla för sitt hem. Varje sommar packar de sina bilar och ger sig i väg. De har aldrig klagat men frustrationen börjar sakta med säkert växa bland spelarna. Det är inte bara ekonomiska förluster utan även fysiska och psykiska.

– Vi har pendlat i flera år så vi är vana vid det men om kommunen inte bygger en plan åt oss i stan, då hade vi övervägt att sluta spela. Vi blir trötta av att resa innan match, säger Khyber Mahmood, ordförande i Örebro cricket club.

Väderförutsättningarna är optimala för en cricketmatch, kanske lite väl optimala, när solen ligger på och får Örebro att jäsa. Det märks inte minst på några av spelarna som väntar på resten av laget. Några av dem känner hur svettdropparna rullar ner för tinningen, och ett par letar sig också ner i ögonen.

Inte alls långt ifrån parkeringen där man väntar ligger Örebros resecentrum. Det här är platsen där Örebros cricket club brukar samlas innan man åker i väg till sina borta- och ”hemmamatcher”. Och i dag är inget undantag.

I dag går lasset till Västerås för säsongens andra match där just Västerås står för motståndet. Det kan låta konstigt men Örebro är laget som står som hemmalag på papper. Och det är tyvärr den hårda verkligheten för dem som klubb. I fem år har de fått bita i det sura äpplet.

Vi är beroende av hur mycket flyt vi har. Om vi har en bra dag vinner vi matchen men en dålig dag förlorar vi.

Khyber Mahmood

Sedan 2016 har Örebro cricket club pendlat till antingen Västerås eller Kolsva för att spela matcher. Resan till respektive destination tar ungefär 50 till 70 minuter. Anledningen till att de pendlar så långt är att det i dagsläget inte finns någon plan anpassad för cricket i Örebro. Khyber berättar att det är påfrestande för laget att hela tiden vara på resande fot, även när det gäller hemmamatcher.

– Under säsongen spelar vi alla våra matcher på bortaplan. Vi som lag men även enskilda spelare blir irriterade av att åka i väg hela tiden. Vi kommer dit utan någon träning eller några förberedelser alls. Vårt jobb blir plötsligt betydligt svårare än våra motståndare, säger klubbordförande Khyber Mahmood.

Khyber Mahmood jobbar ständigt för att få till en plan anpassad för cricket i Örebro.

Khyber Mahmood jobbar ständigt för att få till en plan anpassad för cricket i Örebro. Foto: Privat

Kraftig förbättring sedan två år tillbaka

Örebros cricket club grundades 2019 men redan 2016 hade Örebro ett cricketlag som spelade i svenska seriespelet i division 3 under namnet KFUM Örebro. De tre första åren var prestationerna upp och ner och utvecklingen stagnerade efter ett tag.

– Problemet var att KFUM hade begränsad kunskap om cricket vilket gjorde att vi varken blev bättre eller sämre, vår utveckling stannade där. Det var frustrerande för de var inte lika engagerade heller, säger han.

Problemet fick ett slut 2019 när Khyber, med några andra i laget, grundade Örebro cricket club. Sedan dess har det bara gått norrut.

– Vi har förbättrats enormt sedan vi formade vår egen klubb, både som lag och som klubb, säger han.

Fler som saknar egen plan

Sedan 2019 har man klättrat ett steg för varje år i det svenska seriesystemet. Inför säsongen 2021 låg man i division 2. Prestationerna under säsongen var utomordentligt bra vilket belönades med en andraplats i serien. Det räckte för att säkra uppflyttningen och innebär att man kommer spela i division 1 nästa år.

Men allt är inte frid och fröjd. Som situationen är nu finns det ingen plan lämplig för cricket i en av Sveriges största städer. I och med att Örebro saknar en cricketplan är det problematisk för dem att hålla i träningar. Och Örebro är långt ifrån den enda klubben i Sverige som saknar en egen plan.

Halmstad cricket club är en annan som tidigare har tampats med samma problem som Örebro. De har fått antingen pendla till Göteborg eller Helsingborg. I värsta fall till Malmö.

För tillfället har de en pitch, yta där man spelar cricket, som är belägen mittemellan två fotbollsplaner. De två fotbollsplanerna utgör därmed resten av spelplanen men man har fortfarande begränsningar i form av att de har fått anpassa sig efter fotbollen. Huvudorsaken är att det finns en risk att man blir allvarligt skadad om man blir träffad av en cricketboll. Därför är det svårt för dem att hålla spontanträningar eller spontanspel, det skriver Hallandsposten.

Man vann derbymatchen mot Västerås i somras. Foto: Privat.

Mycket jobb kvar

Under året som har gått har Halmstad cricket club tilldelats en plan av kommunen som ska vara anpassad för cricketen.

– Vad jag vet har den inte använts på ganska många år. I samband med det har det växt lite tankar på vad vi kan använda den till, säger Magnus Rasmusson, strategisk anläggningsutvecklare på Halmstad kommun till Hallandsposten.

Sedan 1 april 2021 tillhör Halmiavallen, som platsen heter, Halmstad cricket club. Trots positiva besked från kommunen och beviljande av plan råder det en lång väntan innan man som klubb kan börja spela cricket där.

– Vi skulle behöva utöka området en aning. Det vi också har sett är att planen behöver jämnas till lite, så det skulle bli mer en markberedningsfråga om vi får planen, säger Peter Fjällman, projektledare för Halmstad cricket club, till Hallandsposten.

De räknar med att det skall ta cirka tre år innan man kan börja spela cricket på Halmiavallen vilket kan bli längre. Allt detta beror på om man hittar ekonomiska medel för att finansiera arbetet som krävs.

Hoppas på tur varje gång

Likt alla andra sporter finns det flera fördelar med att träna regelbundet; man kan förbättra sina skills, jobba på sina svagheter och massa annat som är nyttig i matchsituationer. Men det blir problematisk för Khyber och hans lag när de inte har ett ställe att träna på.

– Varje gång vi åker för att spela match är vi beroende av hur mycket flyt vi har. Om vi har en bra dag vinner vi matcher men om vi däremot har en dålig dag förlorar vi. Eftersom vi inte kan ha träningar kan vi inte heller jobba på våra svagheter, det betyder att de flesta spelar med sina naturliga färdigheter, säger han.

Stor kostnad att hålla i träningar

Resan till Västerås är tillräcklig för att man som lag ska kunna ha kul innan allvaret lägger sig över alla som tjock dimma. De skrattar tillsammans, de retar varandra men viktigast av allt, de är mer än glada av att spela sporten som de en gång blev förälskade i. Vissa som barn och andra som vuxna.

Och det är lätt att tycka om Khyber, han får andra att skratta men när det gäller är han också skarp i sin ton. Det märks också att han tittar väldigt mycket på indiska filmer, många av hans skämt är repliker från filmerna som han modifierar och får dem att passa in i sammanhanget.

Mötet med Västerås är också det närmaste man kommer en derbykänsla trots att relationerna är vänskapliga. Även om Örebro får en positiv start på matchen förlorar man ett par slagmän inom loppet av några minuter och får börja om. Det här är ett mönster som skulle upprepa sig ytterligare en gång under säsongen som en följd av noll träningstimmar. Och då med ödesdigra konsekvenser.

Det är en stor investering som vi ska göra så vi räknar med att den är klar om tre till fyra år.

Anders Wikström

Men att åka till Västerås eller Kolsva för att hålla i sina träningar är inget alternativ för dem som klubb.

– Det kostar väldigt mycket. Vanligtvis brukar vi ha en kort träning precis innan matchen. På ett sätt är det bra, vi får en bra uppvärmning men vi blir också trötta av det. Det har ju en effekt på vår prestation, säger Khyber Mahmood.

”Syns inte” – största nackdel

Men att inte ha en egen plan påverkar också dem som klubb, inte bara ekonomiskt eller prestationsmässigt.

– Alla blir chockade när de får höra att Örebro har ett cricketlag. Vi syns inte vilket gör det svårt för oss att väcka intresse hos andra som vill spela cricket. Även om vi skulle hitta spelare som är intresserade av att börja spela, var ska vi hålla i vår träning?

Han fortsätter.

– Det är sådana saker som gör det svårt för oss att växa som klubb. Att ha en plan skulle lösa alla våra problem. Egen plan skulle också locka fler sponsorer som kan förbättra klubbens ekonomi.

Funnits i 31 år

1990 är året då svenska cricketförbundet startade sin verksamhet. I dag befinner sig cricket i Sverige i en så kallad utvecklingsfas där intresset växer för varje år som går. Det märks inte minst på Riksidrottsförbundets, RF, statistik över antalet registrerade medlemmar för cricket. Sedan 2015, när cricketförbundets ansökan om medlemskap i Riksidrottsförbundet antogs, är cricketen den enda sporten vars medlemsantal har fördubblats.

En stor bidragande orsak till denna plötsliga stegring i antalet medlemmar är invandringen som skedde runt 2015. Många av dem som anlände till Sverige kom från så kallade ”cricketing nations”, alltså länder där cricket är en populär och framgångsrik idrott. 

Två av lagets slagmän i matchen mot Västerås. Foto: Privat.

Betalar från sin egen ficka

Tio minuter. Det är vad man har mellan halvlekarna för att återhämta sig och analysera vad som har hänt i matchen och forma en strategi för den andra halvan. Västerås står inför en rejäl utmaning när man ska jaga över 200 poäng. Det lilla hoppet om dramatik som de fåtal åskådare hade hoppats på släckts omedelbart. Det tar knappt en halvtimme för Örebro innan man lägger beslag på matchen och packar för dagen.

Under den senaste säsongen spelade Örebro cricket club fem seriematcher och två cupmatcher. Och alla på bortaplan, förstås. Lägg också till alla träningsmatcher som man spelade inför säsongen. Dessutom har man betalat anmälningsavgifter till seriespelet och turneringar som man ställde upp i under året.

Han berättar att det är svårt att få budgeten att gå ihop med alla kostnader som de har under säsongen. Medlemsavgiften räcker oftast inte för att täcka upp för alla utgifter eftersom man har ett begränsat antal medlemmar.

– Det händer att vi inte har budgeten för resandet efter att ha betalat anmälningsavgifter. Då brukar jag prata med spelarna om de kan bida med pengar då en del i laget jobbar. Det är definitivt ingen långsiktig lösning men vi gör vårt bästa för att hitta en lösning, säger Khyber Mahmood.

Hur länge kommer ni fortsätta resa till era så kallade hemmamatcher?

– Vi har gjort det de senaste fyra åren så vi är lite vana vid det. Men å andra sidan, om kommunen inte bygger en plan åt oss i stan, så kommer vi ändå fortsätta spela för att vi älskar cricket, säger Khyber och lägger till:

– Kolsva är inte så långt från Örebro om man bara tänker efter så det är ett bra alternativ. Ifall det inte hade funnits någon plan i Kolsva hade det varit svårt för oss att pendla. Det är då vi hade övervägt att sluta spela eftersom vi inte kan åka till Stockholm varje gång. Det är två och en halvtimmes resetid och massa pengar i bensin.

Det finns ytterligare en svårighet med att spela cricket i Sverige. Till skillnad från de största idrotterna har man varken tillgång till omklädningsrum eller toalett. Det är en handfull med klubbar i hela landet som erbjuder möjlighet att byta om och uträtta sina behov. I Västerås är man däremot begåvad av att planen är omringad av träd och buskar vilket underlättar för spelarna.

Om vi har en egen plan kan vi förbättra oss som spelare och vara mer förberedda för matcherna.

Khyber Mahmood

Svårt att bygga en plan

Samtal med Örebros kommun angående en cricketplan är redan i gång. Khyber har haft flertal möten de senaste två åren om detaljerna kring var och hur man ska bygga planen samt hur man ska finansiera kostnaden. På det senaste mötet som Khyber hade med planeraren i Örebro kommun kom de överens om en plats där de vill ha sin framtida cricketanläggning.

– I och med att det inte är en stor verksamhet så bygger det på att vi samnyttjar det med andra verksamheter. Därför har vi valt en fotbollsplan där vi kan ha en cricket verksamhet, säger Anders Wikström, planerare i Örebros kommun.

Även om man har en plats är det långt ifrån säkert när drömmen om en egen plan kommer förverkligas. Man har flertal hinder som man först måste passera.

– Svårigheterna med att ha en ny cricketplan i Örebro är att det är en ny erfarenhet för oss som enhet. Det gäller att hitta rätt med personal. Och sedan är det viktigt att planen ligger på rätt ställe och är nära för spelarna att ta sig till, säger han.

Kostsam och tidskrävande

Rätt personal är inte deras enda huvudbry. Det största dilemmat som man kämpar med är finansieringen av cricketpitchen, alltså underlag som man spelar på. I Sverige spelar man på en konstpitch som kan likställas med konstgräsplan i fotboll. En fotbollsplan kostar strax över en halvmiljon att anlägga men en cricketpitch kostar däremot strax över 150 000 kronor. Det kan låta billigt men en cricketpitch är 20×3,5 meter jämfört med en fotbollsplan som är betydligt större.

– Man ska också komma ihåg att det är en stor investering som vi ska göra som kommun. Vi måste få resurserna att räcka till samtidigt som vi måste hitta en yta som kan nyttjas på flera sätt än bara cricket, så vi räknar med att den är klar om tre till fyra år, säger Anders Wikström.

Trots att cricketen har existerat i snart sex år och man har etablerat sig förstår Khyber varför kommunen drar ut på processen.

– Det är ett svårt beslut för dem också. De vill försäkra sig själva att cricket har en framtid i Örebro så att de inte slösar bort sina pengar, säger han.

Man pendlar inte bara till Västerås. För den här matchen åkte man till Kolsva. Foto: Privat.

Hoppfulla inför framtiden

Kommande säsong kommer Örebro spela i division 1, Sveriges tredje högsta serie, vilket för med sig många fördelar för dem som klubb. De kommer ställas mot svårare motstånd sett till både kvalitet och skicklighet. Något som Khyber berättar de behöver förbättra som klubb, framför allt nu när de inte kan träna.

– Om vi har en egen plan kan vi förbättra oss som spelare och vara mer förberedda för matcher och ha en chans att vinna dem, säger han.

Förberedelserna inför nästa säsong har startat. Under årets kallaste tid håller man hus i en inomhushall som är lämpad för futsal och handboll.

– Under vintertid jobbar vi med våra svagheter men inomhusmiljön är väldigt begränsad, vi kan inte spela som vi vill. Det finns en risk att vi skadar våra medspelare vilket vi inte vill göra.

Visserligen har man ingen plan utomhus där man kan träna för att förbereda sig inför kommande säsong men Khyber siktar högt. Han vet vad goda prestationer skulle medföra, det finns hopp om att kommunen kanske skyndar på processen.

– Det långsiktiga målet är att ha en egen plan som kan hjälpa oss som klubb. Men det kortsiktiga målet är att växa som klubb, gå långt i de inhemska turneringarna och spela fler matcher i de högre serierna mot bättre och starkare motstånd, säger Khyber Mahmood.

Foto: Privat