Det händer väldigt sällan att en klubb kännetecknas av ett specifikt tröjnummer som Barcelona gör. Man måste känna sig privilegierad av att bära nummer 10 i en av världens allra största och mest framgångsrika klubbar. Men att uppfylla den rollen, som nummer 10, måste vara krävande.

Det är bara att bläddra i historieböckerna för att hitta hur många som har burit nummer 10 och inte lyckats, däribland finns vår granne Jari Litmanen som flyttade till den spanska kusten sommar 1999. Och lämnade klubben efter knappt ett år, en period full med skador och misslyckande. Men det finns också de som har lyckats i den ärofyllda tröjan. 

Nummersystemet i den spanska ligan introducerades 1947 men till en början tillhörde inte numren spelarna. Det tog ett tag innan en viss ungrare bar numret, som i längden skulle bli en av de mest framgångsrika spelarna i klubben. Laszlo Kubala hann under sin tid göra ett stort avtryck på klubben, med bland annat 281 mål på 357 matcher. Och var en nyckelfigur i 50-talets Barcelona.

Som spelare la han beslag på allt som går att vinna, utöver Europacupen, som hans Barcelona förlorade mot Benfica 1961. Men det stoppade inte folket att rösta honom som deras bäste spelare genom historien 1999 på 100-årsjubileum. Det är förstås innan en viss argentinare anlände till Barcelona. 

Tiden fortsatte rulla. 

Under de kommande tre-fyra decennierna hann Barcelona med många nummer 10 men det var få som levde upp till förväntningarna, tills Baixinho, som han kallades, tog på sig den blårödrandiga tröjan. Romario spenderade två säsonger i Barcelona men gjorde ett namn, inte minst efter prestationen i El Clásico och i Champions League mötet mot Manchester United.

Utöver de nämnda spelarna finns Rivaldo, Pep Guardiola med flera som har tagit på sig den ärofyllda tröjan. Vändpunkten kom när världen fick se en ny typ av stil. Från Brasilien, via Frankrike, presenterade han sig för sin nya publik med finter, cykelsparkar och fick stående ovationer på självaste Santiago Bernabéu. Ronaldinho. Han gav klubben ett nytt hopp i en period när allting gick tungt. 

Man vann ingenting, ekonomin var dålig och mycket negativitet kring klubben. Den tiden skulle upprepa sig 20 år senare men just där och då vände han Barcelonas öde och gjorde dem till ett slagkraftigt lag. Om inte det vore för en argentinare skulle Ronaldinho nog kamma hem priset som Barcelonas bäste spelare genom tiderna och den bäste nummer 10 i fotbollshistorien.

Men Han ville något annat. 2006 blev Leo Messi ett namn på allas läppar och det dröjde inte länge innan han erövrade det världsberömda numret. Och han slutade aldrig att chocka sin omgivning, vare sig det är hans klubbkamrater, hans motståndare, experter eller legendarer. Han uppnådde sådana höjder som alla drömmer om och han visade att han inte är från den här planeten. 

Och nu när han är borta har en annan yngling tagit över hans nummer. Ansu Fati, blott 18 år gammal. Det verkar som att ungen inte vet vad ordet press betyder, han spelar med en befrielse som påminner om Leo Messi och hans prestationer i mitten av 00-talet. 

Så, det är någonting med Barcelonas nummer 10. De som bär är inte som alla andra människor, de är konstruerade annorlunda. Och det verkar som att Barcelonas hopp vilar alltid på en nummer 10.